A SWOT kifejezés, a Strengths (erősségek), Weaknesses (gyengeségek), Opportunities (lehetőségek) és Threats (veszélyek) szavak rövidítése. A SWOT elemzés egy olyan technika, amellyel a vállalkozásod e négy aspektusát értékelheted.

A SWOT elemzés egy olyan eszköz, amely segíthet elemezni, hogy mit tud most a legjobban a vállalkozásod, és sikeres stratégiát dolgozhat ki a jövőre nézve. Emellett olyan üzleti területeket is feltárhat, amelyek hátráltatnak, vagy amelyeket versenytársaid kihasználhatnak, ha nem védekezel.

A belső és a külső tényezőket egyaránt vizsgálja – vagyis azt, hogy mi történik a szervezeten belül és kívül. A tényezők egy része az ellenőrzésed alatt áll, más része pedig nem. Mindkét esetben a következő lépések akkor válnak egyértelműbbé, ha már annyi tényezőt feltártál, rögzítettél és elemeztél, amennyit csak tudtál.

 

Miért fontos a SWOT elemzés?

A SWOT elemzés segíthet megkérdőjelezni a kockázatokat, és információkat tárhat fel a szervezet teljesítményével kapcsolatban. Ha körültekintően és együttműködve használod, új betekintést nyújthat abba, hogy hol tart jelenleg a vállalkozásod, és segíthet a megfelelő stratégia kidolgozásában.

Lehet, hogy például jól ismered a szervezeted néhány erősségét, de amíg nem rögzíted azokat a gyengeségekkel és veszélyekkel együtt, nem biztos, hogy felismered, hogy valójában mennyire megbízhatatlanok ezek az erősségek.

Az is előfordulhat, hogy megalapozott aggályaid vannak néhány üzleti gyengeséggel kapcsolatban, de az elemzés szisztematikus elvégzésével olyan, korábban figyelmen kívül hagyott lehetőséget találhatsz, amelyek bőven ellensúlyozhatják ezeket a vállalati aggályokat.

 

Mikor és miért érdemes SWOT elemzést készíteni?

A SWOT elemzést gyakran alkalmazzák a stratégiai tervezési folyamat elején vagy annak részeként. A keretrendszert a döntéshozatal erőteljes támogatásának tekintik, mivel lehetővé teszi a szervezet számára, hogy feltárja a korábban nem megfogalmazott lehetőségeket. Rávilágít a veszélyekre is, mielőtt azok túlságosan terhessé válnának.

A SWOT analízis azonosíthatja azt a piaci rést, amelyben egy vállalkozás versenyelőnnyel rendelkezik. Segíthet továbbá az egyéneknek megtervezni egy olyan karrierutat, amely maximalizálja az erősségeiket, és figyelmeztetheti őket azokra a veszélyekre, amelyek meghiúsíthatják a sikert.

Ez a fajta elemzés akkor a leghatékonyabb, ha az üzleti problémák és aggodalmak pragmatikus felismerésére és beépítésére használják a cégvezetők. Pontosan ezért, a SWOT elemzéshez gyakran egy sokszínű, több funkciót átfogó csapat tartozik. A leghatékonyabb csapatok tényleges tapasztalatokat és adatokat – például bevételi vagy költségszámokat – használnak fel a SWOT elemzés elkészítéséhez.

 

A SWOT analízis elemei

 

Ahogy a neve is mutatja, a SWOT elemzés négy elemet vizsgál:

  • A sikeres eredményt támogató belső tulajdonságok és erőforrások, például a változatos termékcsalád, a hűséges ügyfelek vagy az erős ügyfélszolgálat.
  • Olyan belső tényezők és erőforrások, amelyek megnehezítik a siker elérését, mint például a gyenge márka, a nem megfelelő személyzet vagy képzés.
  • Olyan külső tényezők, amelyeket a szervezet kihasználhat vagy előnyben részesíthet, mint például a kedvező export tarifák, adókedvezmények vagy új alaptechnológiák.
  • Olyan külső tényezők, amelyek veszélyeztethetik a szervezet sikerét, mint például a növekvő verseny, a gyengülő kereslet vagy a bizonytalan ellátási lánc.

 

A SWOT mátrixot gyakran használják az elemek rendszerezésére. A mátrix általában egy négyzet, amely négy kvadránsra van osztva, és mindegyik kvadráns egy-egy konkrét elemet képvisel. A döntéshozók az első kvadránsban azonosítják és felsorolják a konkrét erősségeket, a következőben a gyengeségeket, majd a lehetőségeket és végül a veszélyeket.