A popup window vagyis - felugró ablak - egy grafikus felhasználói felület és az online marketing népszerű reklámhordozója. A felugró ablakok általában közvetlenül egy aktív weboldalon jelennek meg, és az eredeti tartalom egy részét elfedik. Elsősorban reklámcélokra vagy a felhasználók figyelmének felhívására használják őket, hogy további interakcióra késztessék a felhasználót. Leginkább hírlevél feliratkozásra, promóciós ajánlatokra, vagy jogi kötelezettségekre hívják fel a figyelmünket velük.

 

A felugró ablakok típusai

A felugró ablakoknak alapvetően három különböző típusa létezik, amelyeket a megnyitásuk helye alapján különböztetünk meg. Megjelenhetnek külön böngészőablakban, párbeszédpanelben vagy elemként - például - egy lightboxban. A külön ablakban megnyíló felugró ablakok egy külső oldalra irányítják a felhasználókat, amelyet az eredeti ablakban nem lehet bezárni. Ezt a lehetőséget gyakran használják, ha a link közvetlenül egy hirdetésre vezet.

A második lehetőség a felugró ablak párbeszédpanelként való megnyitása. Ez egy másik elem, amely a weboldal tényleges tartalmának egy részét takarja. A párbeszédablak olyan elemeket tartalmaz, mint például a gombok, amelyek interakcióra késztetik a felhasználót. A látogatóknak be kell zárniuk a felugró ablakot, hogy láthassák a weboldal eredeti tartalmát.

A felugró ablakok közvetlenül a webhelybe is integrálhatók. Ilyen lehet például a lightbox, amely csak az adott oldalon látható, és az oldal bezárásakor eltűnik.

 

Előnyök és hátrányok

A popup elemeket gyakran használják az online marketingben és a célzott reklámozásban. Helyes és megfelelő mennyiségben történő használatuk esetén számos előnnyel járnak. Különösen hasznosak a termék reklámozásban és a szolgáltatási szektorban, valamint egy adott témával kapcsolatos kiegészítő információk nyújtására. A hírlevélre történő feliratkozások például akár 50%-kal is növelhetők a popup elemek segítségével. Mindig ügyelnie kell azonban arra, hogy a felugró ablak ne legyen túl tolakodó, és tartalmát a felhasználók egyéni igényeihez és érdeklődési köréhez igazítsa. A legjobb esetben a felugró ablakok értékes kiegészítő információkat nyújtanak, és így az online marketing hasznos elemévé válnak.

A felugró hirdetéseknek azonban vannak hátrányai is, amelyeket szem előtt kell tartania. A potenciális ügyfeleket például zavarhatja a túl sok felugró ablak egy oldalon és a hirdetések gyakori megjelenése. Egy oldal teljes tartalmának popup hirdetésekkel való lefedése szintén kontraproduktív. A sikeres felugró ablakok tervezése hozzáértést, alapos átgondolást és azt a célt követeli meg, hogy valódi értéket nyújtson a felhasználóknak. Ha ez adott, a felugró elemek hatékony eszközei lehetnek a weboldal látogatóinak elégedettségének növelésének.

 

A popup ablakok blokkolásának módjai

Sok felhasználó úgy állítja be a böngészőjét, hogy általában blokkolja a felugró hirdetéseket. Ez minden olyan ablakot blokkol, amely nem egy weboldalba van beágyazva, hanem kívülről vagy tartalmi átfedéssel nyílik meg. A webhelybe ágyazott ablakokat ez nem érinti, mert a felhasználói beállítások ellenére nem ismerik fel őket popup ablaknak. A felhasználók böngészőitől függően a felugró ablakok blokkolásának különböző módjai és lehetőségei vannak. 

A felhasználók a böngészőjük beállításaiban kiválaszthatják, hogy az összes felugró ablakot blokkolják-e, vagy a felugró ablakokat manuálisan aktiválják vagy deaktiválják. Az utóbbi beállítással egy meglévő felugró ablak egyszer jelenik meg, és a felhasználók eldönthetik, hogy blokkolni akarják-e vagy sem. Ha a felhasználó elutasítja a megjelenítést, az elem zárva marad, és a hirdetés nem jelenik meg.

 

Jelentősége az online marketing és a SEO szempontjából

A popup ablakok hatékony eszközei lehetnek az online marketingnek. Ha ezeket az elemeket reklámcélokra használod, növelheted láthatóságod a weben, és ezáltal magasabb eladásokat érhetsz el. A felugró ablakok másik hatékony felhasználási módja a felhasználók figyelmének felhívása a hírlevélre való feliratkozáshoz vagy a regisztrációs űrlapokba való integrálásuk.

Ideális esetben a weboldallal azonos ablakban nyílnak meg, mert ha külső ablakban jelenik meg, a látogatók a megjelenésük után azonnal deaktiválhatják vagy bezárhatják azokat ezzel lényegében funkcióját veszti a popup ablak.

A felugró ablakok másik felhasználási módja a kilépési szándék esetén aktiválható popup ablak. A látogatók egérmozgásának nyomon követésével egy Javascript meg tudja mondani, hogy mikor készülnek elhagyni a webhelyet. Mielőtt ezt megtennék, megnyílik egy felugró ablak, amely ösztönzi őket a maradásra (például egy kedvezményt vagy továbbkattintási lehetőséget felajánlva).

A keresőptimalizálás (SEO) szempontjából a felugró ablakokat óvatosan kell használni, mivel a Google az oldal fő tartalmaként értelmezheti őket. Mivel a tartalom lényeges rangsorolási tényező, és a popup ablak ha rosszul van konfigurálva kitakarhatja az oldal tartalmának jelentős részét,ez jelentős következményekkel járhat a webhely keresőoptimalizálására nézve. 

Az ilyen félreértés elkerülése érdekében a felugró ablakot csak akkor szabad megjeleníteni, ha a webhelyet már egy ideje megnyitották. Késleltetéssel kezelhető ez a probléma, de így is figyeljünk oda, hogy a felugró ablak ne takarja el az oldal tartalmát. Az azonnal megnyíló felugró ablak nagyobb valószínűséggel bosszantja a felhasználókat is, így érdemes ezeket kerülni. Ráadásul 2017. január 10. óta a Google bünteti azokat a mobil weboldalakat, ahol a felugró ablakok eltakarják a tartalom nagyobb részét, mert ezek erősen rontják a felhasználói élményt.

Használjátok bátran a popup ablakokat, de mindig a felhazsnálót helyezzétek előtérbe használatukkor. Általános szabály, hogy ami a felhesználónak jó az a weboldaladnak is az, így a legjobb szűrő a felhasználói visszajelzés és az analitika. Az alábbi linken találjátoka Google irányelveit a popup ablakokról angol nyelven: https://developers.google.com/search/docs/appearance/avoid-intrusive-interstitials 


Gykori Kérdések

1Mik azok a popub ablakok?
A popup window vagyis - felugró ablak - egy grafikus felhasználói felület és az online marketing népszerű reklámhordozója. Elsősorban reklámcélokra vagy a felhasználók figyelmének felhívására használják őket, hogy további interakcióra késztessék a felhasználót. Leginkább hírlevél feliratkozásra, promóciós ajánlatokra, vagy jogi kötelezettségekre hívják fel a figyelmünket velük.
2Lehet blokkolni a popup ablakokat?
Sok felhasználó úgy állítja be a böngészőjét, hogy általában blokkolja a felugró hirdetéseket. Ez minden olyan ablakot blokkol, amely nem egy weboldalba van beágyazva, hanem kívülről vagy tartalmi átfedéssel nyílik meg.

Lépj velünk kapcsolatba

Kérdéseid vannak? Szeretnél többet megtudni a fentiekről vagy bármely szolgátatásunkkal kapcsolatban?