Mi is az a keresőmarketing 

A keresőmarketing (SEM) a digitális marketingstratégia egy olyan típusa, amely arra összpontosít, hogy céged vagy ügyfeled a keresőmotorok találati listájának első oldalára, ha nem az első helyre kerüljön. Ennek célja, hogy nagyobb mennyiségű forgalmat irányítson az webhelyedre, amelyet aztán vásárlókká tudsz konvertálni.

A keresőmarketing magában foglalja mindazokat az eszközöket, technikákat és stratégiákat, amelyek segítenek optimalizálni a webhelyek és weboldalak láthatóságát a keresőmotorokban, például a Google-ban vagy más keresőkben.

 

A kersőmarketingnek általában két leágazását különböztetjük meg:

  1. Fizetett hirdetések
  2. SEO - keresőoptimalizálás

 

Az organikus vagy természetes találatok általában az oldal közepén jelennek meg, és a Google algoritmusa választja ki őket. Ez az algoritmus értékeli mind a weboldal relevanciáját (a tartalom minőségét és azt, hogy milyen pontosan válaszol egy adott keresésre), mind pedig a weboldal tekintélyét, megbízhatóságát (más oldalakról származó linkek).

A fizetett találatok az oldal tetején jelennek meg, de egyre több hirdetési formátummal is találkozhatunk, mert a Google bevételi forrásának jelentős részét teszik ki a hirdetések, így folyamatosan teszteli a különféle hirdetési formátumokat. 

Az organikus találatokkal ellentétben itt a hirdetőnek bizonyos összeget kell fizetnie a hirdetésére történő minden egyes kattintásért. A keresőmotorokban hirdetési felület vásárlásához olyan platformokat kell használni, mint a Google Ads.

Érdekes tény, hogy míg teljesen különálló platformként kezelik a fizetett hirdetéseket és a SEO-t, addig kifejezetten erős hatást gyakorolnak egymásra, csak sok esetben ezt a marketingben elfelejtik. 

 A gyakorlatban azonban az organikus pozíciók javítását célzó technikák a SEO kategóriába tartoznak, a fizetett találatok között való megjelenést célzó technikák pedig a SEM kategóriába. A félreértések elkerülése érdekében a SEM vagy keresőmarketing kifejezést csak az utóbbira fogjuk használni, mert mindenki más is így teszi. 

A keresőmarketing tehát egy sor olyan eszközből, technikából és stratégiából áll, amelyek célja a keresőmotoros hirdetések optimalizálása, a legjobb pozíciókban való megjelenés, az alacsonyabb kattintásonkénti költségek elérése és a hirdetésekből származó konverziók maximalizálása. A legismertebb és legelterjedtebb SEM-platform a Google Ads, de léteznek más megoldások is, mint például a Bing Ads.

 

Keresőmarketing fogalmak 

Kulcsszavak: Ezek azok a kifejezések, amelyeket a felhasználók a keresőmotorokba beírnak, és amelyek egy adott hirdetés vagy keresési eredmény megjelenítését eredményezik. Nem kell, hogy ezek egyedi szavak legyenek. Valójában gyakori, hogy szócsoportokat vagy kifejezéseket használnak, például "Nike cipő vásárlás" vagy "mi a legjobb könyvelőszoftver". A kulcsszavak fontos elemei a hirdetéseknek, mert pontosan mérhető azok teljesítménye és miután ismerjuk a pontos jeresési potenciálját ezeknek a kulcsszavaknak, a kampányok pontosan megtervezhetőek. 

Szöveges hirdetés: Ez a keresőmotorokban megjelenő hirdetések standard típusa, bár ma már számos lehetőség létezik, például a Google termékhirdetések, display hirdetések, vagy éppen a Google különböző altermékein elhelyezett hirdetések, mint a Google Maps. A szöveges hirdetések általában tartalmaznak egy címet, egy látható, testre szabható URL-címet és egy rövid leírást, az adott etrmékről vagy szolgáltatásról. 

Hirdetéscsoport: A Google Adsben egy hirdetéscsoport több, azonos kulcsszavakkal rendelkező hirdetésből áll. Így láthatod, hogy melyek közülük a leghatékonyabbak.

Kampány: A Google Adsben a kampány olyan, mint egy "ernyő", amely alá különböző, hasonló célokat kitűző hirdetési csoportok szerveződnek. Ha például online iskolai kellékeket árul, az egyik kampány tartalmazhat olyan hirdetési csoportokat, amelyekben tankönyvek szerepelnek, egy másikban hátizsákok, egy harmadikban pedig rajzeszközök.

Landing oldal: ez az a weboldal, amelyre a felhasználó a hirdetésre kattintva jut el. Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el a keresőmarketinggel, ezt az oldalt úgy kell optimalizálni, hogy konverziókat érjen el, és bizonyos műveletekre ösztönözze a felhasználókat (például egy űrlap kitöltésére egy e-könyv letöltéséhez). A kulcsszavaknak, a megjelenített hirdetésnek és a landing page-nek összhangban kell lennie a jó felhasználói élmény érdekében. Ezen a kampány kölktsége és konverziós aránya is nagyban múlik. Sok cég a mai napig inkább a weboldal egyes kategória vagy termékoldalaira irányítja a fizetett forgalmat, de ezeknek az oldalaknak a konverziós aránya jóval elmarad a megfelelően konfigurált landing oldalakkal szemben. Az ok egyszerű: a landing oldalakon sokkal kevesebb lehetőség van az oldalon elkattintani a konverziós iránytól, míg a landing oldalak úgy lettek kitalálva, hogy ösztönözzék, vagy kikényszerítsék a konverziót. 

Keresőhálózat: ezek azok a helyek, ahol a hirdetései megjelennek. A leggyakoribb lehetőség a találati oldal tetején és jobb oldalán, de más oldalakon, például a YouTube-on is megjelenítheti őket.

Impression/megjelenés: Ez a hirdetés megjelenésének számát jelenti. Hányszor jelent meg egy adott hirdetés a megadott kulcsszavakra. 

Clicks/Kattintások: azt jelenti, hogy hányszor kattintottak egy hirdetésre a kulcsszavakra történő megjelenés során. 

CTR/Átkattintási arány: a kattintások százalékos aránya az összes megjelenítéshez képest. Az átkattintási arányt úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk a kattintásokat a megjelenések számával. CTR = Kattintások /Megjelenések száma

CPC: az egy kattintásra jutó átlagos költség. Ez a szám jelöli, hogy mennyibe került egy kattintás. 

Minőségi mutató: ez az a pontszám, amelyet a Google a hirdetésekre és kulcsszavakra ad, és amely befolyásolja a kattintásonkénti költséget. Ezt a pontszámot a hirdetés relevanciája, az elért kattintások százalékos aránya és a landing oldal élménye alapján kalkulálja ki a rendszer.. A rendszer célja, hogy a jobb minőségű hirdetések magasabb pozíciókat foglaljanak el, és alacsonyabb legyen a kattintásonkénti költségük. Tehát a minőségi mutató javítása a költségek csökkenéséhez és az elérés és konverzió javulásához vezet

 

Hogyan segíti a keresőmarketing a vállalkozásodat? 

Jó minőségű forgalmat generál

A forgalom organikus úton történő generálása nagyon hosszú és fárasztó folyamat lehet, ahol az eredmények csak hosszú távon jelentkeznek.Tradícionálisan a SEO által generált lead-ek, kattintások jobb konverziós aránnyal rendelkeznek és jobb minőségűek, viszont a keresőmarketing lehetővé teszi, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot, és már a kezdetektől fogva felhasználókat juttasson el weboldaladra. Ráadásul biztos lehetsz benne, hogy ezeket a felhasználókat érdekli, is amit kínálsz, hiszen ők maguk kerestek rá.

Láthatóságot generál

A Google és más keresőmotorok első találataiban való megjelenés a márkádat egy adott keresői igénnyel, szándékkal párosítja, még akkor is, ha a felhasználó nem kattint rá a hirdetésre elsőre.

Konverziót generál

A Google Ads és más keresőmarketing-eszközök végső célja az üzleti eredmények javítása. Ehhez olyan optimalizált céloldalakat kell létrehoznod, amelyek a felhasználókat a konverzióhoz vezető útra terelik. Önmagában a hirdetési rendszer csak egy eszköz,. Aminek számos további eleme van a sikeres kampányok futtatásához. Az viszont elmondható, hogy a keresőmarketing kampányok konverziója jobban kiszámítható és folyamatos.

Kihozz a legtöbbet a költségvetésből

A keresőmarketing egyik nagy előnye, hogy minden vállalat számára megfelelő megoldás, mivel a minimális befektetést igényel az induláshoz és bármilyen költségvetéssel futtatható.. Másrészt, ha márkád növekszik, növelheted a befektetést és a kampányok összetettségét, hogy megtartsd a lendületet vagy akár növeld is azt. A költségek kontrollálása szempontjából ideális választás, mert a megfelelően kezelt kampányok könnyen menedzselhetők és a túlköltés veszélye az emberi hibán kívül szinte nulla. 

Mérhető eredményeket kap

Az olyan keresőmarketing-megoldások, mint a Google Ads, számos mérőszámot biztosítanak a kampányokról, és lehetővé teszik, hogy mindig tudd, mi történik a kampányaiddal. Így nagyon könnyen korrigálhatod a kampányaidat, ha szükséges, és jobb eredményeket érhetsz el az optimalizálás révén.. 

A keresőmarketing vagy SEM nagy lehetőségeket rejt magában, hogy a vállalatok gyorsan és skálázható módon eléérjék a céljaikat. A keresőmarketing a keresőoptimalizálással karöltve egy közös stratégia mentén rendkívül hatékony marketing eszköz melynek minden elemét érdemes kipróbálni és alkalmazni. 

Amennyiben kérdésed melülne fel a keresőmarketinggel kapcsolatban, keress minket elérhatőségeink bármelyikén. 


Gyakori Kérdések

1Mi a különbség a keresőmarketing és a keresőoptimalizálás között?
A keresőmarketing egy gyűjtőfogalom amelybe bele tartozok a keresőoptimalizálás is. A keresőmarketing két részből áll, fizetett hirdetések (PPC) és keresőoptimalizálás (SEO)
2A keresőmarketing egy online marketing eszköz?
Igen. Mint minden digitálisan használható marketing eszköz a keresőmarketing is ide sorolandó, alkalmas az online ügyfélszerzésre és az eladás támogatására.

Lépj velünk kapcsolatba

Kérdéseid vannak? Szeretnél többet megtudni a fentiekről vagy bármely szolgátatásunkkal kapcsolatban?