A gerillamarketing egy olyan marketing stratégia, amely a hagyományos marketing módszerektől eltérő, alternatív megközelítést alkalmazza annak érdekében, hogy hatékonyan és költséghatékonyan növelje a márka ismertségét, valamint eladásait. A gerillamarketing célja, hogy a célcsoport érdeklődését felkeltse a termék vagy szolgáltatás iránt.

A gerillamarketing legfontosabb jellemzői közé tartozik a kreativitás, az eredetiség és a meglepetés szerűség. Az ilyen típusú marketing gyakran olyan nem hagyományos eszközöket használ, mint például a meghökkentő outdoor kampányok, a flash mobok, vagy látványos kitelepülések, amelyek azonnal felhívják magukra a figyelmet.

 

Hatékony a gerillamarketing?

A gerillamarketing lehetővé teszi a kis, – és közepes vállalkozások számára, hogy hatékonyan versenyezzenek a nagyobb és erősebb konkurensekkel szemben.

Alacsony költségű, és olyan taktikai stratégiákat használ, mint a szájpropaganda, vagy a vírusmarketing, amelyek újra és újra bebizonyítják, hogy hatékonyan tudnak működik az online marketing mellett.

Kreatív jellegénél fogva a gerillamarketing nagyszerű módja a márkaismertség, a márkahűség és a márkamegjelenés növelésének.

 

Mennyibe kerül a gerillamarketing?

Az egyik dolog, ami miatt a gerillamarketing stratégiák sok vállalat számára annyira vonzóak, az az, hogy költséghatékonyak. A gerillamarketing a kreativitásra és az inspirációra támaszkodik, nem pedig a pénzbeli befektetésekre.

A gerillamarketinggel foglalkozó szakembereknek ravasznak és meglehetősen innovatívnak kell lenniük a stratégia kidolgozásakor. Bizonyos értelemben alacsony költségű és szokatlan módszereket alkalmaznak, hogy ne csak az új ügyfelek figyelmét hívják fel a márkájukra, hanem a jelenlegi ügyfeleiket is bevonják.

 

A gerillamarketing típusai

 

A gerillamarketingnek négy fő típusa van: 

 

1. Kültéri gerillamarketing

A kültéri gerillamarketing az a cselekmény, amikor valami szokatlan dolgot helyezünk el kültéri környezetben. Ezt általában forgalmas, városi környezetben alkalmazzák, ahol nagy a gyalogos forgalom. A kültéri gerillamarketingre jó példa lehet például egy buszmegálló, vagy egy népszerű látványosság átalakítása.

 

2. Beltéri gerillamarketing

A beltéri gerillamarketing a zárt köztereket használja ki a figyelem generálására. Ilyenek lehetnek például az egyetemi kampuszok, pályaudvarok vagy múzeumok. 2009-ben a T-Mobile egy flashmobot szponzorált a Liverpool Street állomáson, amelyet több mint 40 millióan néztek meg a YouTube-on, amely a brit televíziós reklámdíjakon az év tévéreklámja lett, és amely 52 százalékos forgalomnövekedést eredményezett a márka számára.

 

3. Eseményen történő gerillamarketing

Egy eseményen megvalósuló gerillamarketing egy terméket vagy szolgáltatást népszerűsít, egy már létező eseményen, például koncerten, sporteseményen vagy fesztiválon, néha engedély nélkül. Ez a fajta marketing meglepi az esemény résztvevőit, amikor valami szokatlan dolog történik. Például egy foci meccs közepén valaki előugrik óriás nyúlnak beöltözve.

 

4. Élményszerű gerillamarketing

Az élményszerű gerillamarketing bárhol (szabadtéren, beltéren, rendezvényen) megvalósulhat, és a közönséget vonja be a márkával való interakcióba. Ez lehet egy ingyenes sörkóstoló, vagy akár egy zongorabillentyűnek tűnő és hangzó metrólépcső. Ott van például a Volkswagen kampánya, ahol egy kísérlet során kiderült, hogy 66 százalékkal többen döntenek a lépcsőzés mellett, mint máskor, ha az egy szórakoztató élményt kínál.

 

Hasznos lehet a márkámnak a gerillamarketing?

Annak ellenére, hogy a gerillamarketing sok esetben hatékony marketing forma, nem minden vállalat számára megfelelő. Ha bizonytalan vagy abban, hogy ez a fajta marketing illeszkedik-e a márkádhoz, akkor egy teljes marketing kampány megvalósítása előtt ajánlott kísérletezned!