Az e-mail marketing magában foglalja az e-mailek marketing célú felhasználását az érdeklődők, és ügyfelek számára. Ez az értékes taktika számos célra használható, többek között a konverzió ösztönzésére, a termékek népszerűsítésére, illetve a márka iránti érdeklődés és hűség felkeltésére. 

Bár az e-mail messze nem újdonság, szinte minden iparág számára kulcsfontosságú stratégiai csatorna, és az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az embereket vásárlókká alakítsuk át. 

 

Az e-mail marketing előnyei

A marketing tartalmú e-mailek több célt is betölthetnek a vállalat, vagy szervezet számára.

Fő előnyeik közé tartoznak:

  • Termékek vagy szolgáltatások népszerűsítése
  • A márkáddal való elköteleződés kialakítása
  • A weboldaladra irányuló forgalom ösztönzése
  • A potenciális ügyfelekből, vásárlókká alakítás
  • Az egyszeri vásárlók hűséges rajongókká alakítása

Mivel egy e-mail közvetlen beszélgetés az ügyfelekkel, előnyei vannak a marketingkommunikáció más formáival szemben. Az emberek nagyobb valószínűséggel látnak egy e-mailt, mint egy közösségi média posztot, amely nem feltétlenül jelenik meg a leendő ügyfelek és követők hírfolyamában. Emellett ehetővé teszik, hogy különböző, célzott üzenetet küldj a feliratkozók egyéni kívánságai és igényei alapján. 

 

Az e-mail marketing célja

Az e-mail marketing fő célja az, hogy elnyerje a potenciális ügyfeleid bizalmát, így elősegítve, hogy később tényleges ügyfelek legyenek. Továbbá hatékony eszköz lehet a meglévő ügyfelek újbóli vásárlásra ösztönzésére is.

Az e-mail listára feliratkozókat rendszeresen értesítheted az újdonságokról, legyen szó egy új termék bejelentésekről, akciókról, különleges ajánlatokról vagy eseményekről. Az igazán érdeklődő feliratkozók örömmel fogadják ezeket a híreket, így az e-mail marketing ideális eszköz arra, hogy aktivizáld a közönségedet.

 

Az e-mail marketing típusai

 

1. Általános hírlevél

Az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb e-mail marketing kampány, az általános hírlevél. Egy hírlevéllel hasznos ismereteket és eszközöket adhatsz a feliratkozóknak. Fontos, hogy értéket küldj a feliratkozók postaládájába; ennek érdekében pedig magával ragadó tartalmakat, -beleértve a hogyan-topikokat és az új szolgáltatásokról/termékekről szóló bejelentéseket- ajánlott készítened.  

 

2. Tranzakciós e-mail

Valószínűleg az email marketing egyik legkevésbé elbűvölő, de leghatékonyabb formája; a tranzakciós e-maileket azért küldik, hogy megkönnyítsenek egy várható tranzakciót a feladó és a címzett között. A tranzakció kontextusa változó; lehet üdvözlő e-mail, megerősítő e-mail, vagy akár egy kosárelhagyási e-mail is. A tranzakciós e-mail célja, hogy tájékoztassa az ügyfelet az éppen elvégzett műveletről.

 

3. Promóciós e-mailek

A promóciós e-mail nagyszerű módja annak, hogy az értékesítést, a feliratkozást és a vásárlást ösztönözd. Olyan ajánlatokat tartalmaznak, amelyek egy új termék vagy szolgáltatás megvásárlására csábítják és ösztönzik a leendő ügyfeleket. A promóciós e-mailek segítségével az elkötelezett feliratkozókat exkluzív ajánlatokkal jutalmazhatod. A tranzakciós e-mailekkel ellentétben, amelyek az ügyfeleket a megrendelésükről vagy a számla információkról tájékoztatják, a promóciós e-mailek jellemzően azt a célt szolgálják, hogy az előfizetőkből ügyfeleket alakítsanak ki.

 

4. Célzott e-mailek

Az e-mail marketing stratégia során gyakran használt forma, amikor a célzott üzenetet egy meglévő ügyfélnek küldjük az elkötelezettség, a hűség és az elégedettség növelése érdekében. Segít abban, hogy az ügyfelek újra és újra visszatérjenek. Ha van némi tapasztalatod az e-mail marketing kampányokban, fontold meg a célzott hírleveleket! Segítségével nyitva tarthatod a kommunikációs csatornákat a meglévő ügyfelekkel. 

Az e-mail marketing új utat ad a szervezeteknek, hogy kreatívabbá tegyék a kommunikációjukat, és fejlesszék az ügyfélmegtartási stratégiájukat. Az e-mail marketing különböző típusainak használata lehetővé teszi, hogy számos módon megcélozd leendő, illetve állandó ügyfeleidet. 

 

Az e-mail marketing lépései

  • Építsd fel a levelezőlistádat!
  • Határozd meg az e-mailek célját!
  • Szegmentáld a közönségedet!
  • Teremts értéket a tartalmaiddal!
  • Optimalizáld a kampányaidat!