A domain név egy olyan szöveges karakterlánc, amely egy alfanumerikus IP-címnek felel meg, és amelyet egy weboldal ügyfélszoftverről történő eléréséhez használnak. Egyszerűbben fogalmazva, a domain név az a szöveg, amelyet a felhasználó a böngészőablakba ír be, hogy elérjen egy adott webhelyet. A Google Magyarország domain neve például a "google.hu" ez ebben az esetben egy országra meghatározott változata a google.com nemzetközi domain névnek. 

Egy weboldal tényleges címe egy összetett numerikus IP-cím (pl. 192.0.2.2.2), de a DNS-nek köszönhetően a felhasználók képesek emberbarát domain neveket beírni, és a keresett weboldalra irányítani őket. Ezt a folyamatot nevezzük DNS-keresésnek.

 

Ki kezeli a domain neveket?

A domain neveket a domain-nyilvántartók kezelik, amelyek a domainnevek lefoglalását a regisztrátorokra bízzák. Bárki, aki weboldalt szeretne létrehozni, regisztrálhat egy domain nevet egy regisztrátornál. Jelenleg több mint 360 millió regisztrált domain név létezik világszerte.

Mi a különbség a domain név és az URL-cím között?

Az egységes forráskereső (URL), amelyet néha webcímnek is neveznek, tartalmazza a webhely domain nevét, valamint egyéb információkat, többek között a protokollt és az elérési utat. Például a "https://contentlabor.hu/szolgaltatasok/tartalommarketing/" URL-címben a "contentlabor.hu" a domain név, a "https" a protokoll, a "/szolgaltatasok/tartalommarketing/" pedig a weboldal egy adott oldalához vezető útvonal. Leegyszerűsítve a domain név tartalmazza a térképet az adott oldal pontois elérési útjához a világhálón.

Melyek a domain név részei?

A domain nevek általában két vagy három részre oszlanak, amelyeket egy-egy pont választ el egymástól. Jobbról balra olvasva a domain nevek azonosítói a legáltalánosabbtól a legkonkrétabb felé haladnak. A domain névben az utolsó ponttól jobbra eső rész a felső szintű domain (TLD). Ide tartoznak az általános TLD-k, mint például a ".com", ".net" és ".org", valamint az olyan országspecifikus TLD-k, mint a ".hu" és a ".sk".

A TLD-től balra található a másodszintű domain (2LD), és ha a 2LD-től balra van valami, akkor azt harmadik szintű domainnek (3LD) nevezzük.

Nézzünk néhány példát:

A Google amerikai domain neve: "google.com":

".com" a TLD (a legáltalánosabb).

A "google" a 2LD (a legspecifikusabb).

De a Google UK domain neve, a "google.co.uk" esetében:

'.com' a TLD (legáltalánosabb)

".co "* a 2LD

a "google" a 3LD (a legspecifikusabb).

* Ebben az esetben a 2LD a domaint regisztráló szervezet típusát jelzi (.co az Egyesült Királyságban a vállalatok által regisztrált oldalakra vonatkozik).

Hogyan tartsd biztonságban a domain nevet?

Miután egy domain nevet regisztráltak egy regisztrátornál, a regisztrátor feladata, hogy értesítse a regisztrálót, amikor a domain lejár, és lehetőséget adjon a megújításra, így biztosítva, hogy ne veszítse el a domain nevét. Egyes esetekben a regisztrátorok kihasználják a felhasználók lejárt domain nevet, és a lejárat pillanatában megvásárolják a domaineket, majd túlzó áron visszaadják azokat az eredeti regisztrálónak. Fontos, hogy tisztességes és megbízható regisztrátort válassz, hogy elkerüld az ilyen jellegű visszaéléseket.

Hogyan válasszunk megfelelő domain nevet?

A domain név kiválasztása sokszor időigényes feladat. Egyrészt mert rengeteg regisztrált domain név van, ezért sokszor foglalt amit keresünk, Másrészt pedig a regisztrátorok elöszeretettel foglalják le a népszerű kifejezéseket célzó és végződési domain neveket, amelyeket aztán prémiumomként, prémium áron akarnak ránk sózni. 

Három fontos dolgot kell figyelembe venni a domain név kiválasztásánál:

  1. Hol lesznek az felhasználóink lokálisan?
  2. Egy országra célzunk vagy több országra?
  3. Egy nyelven lesz a tartalmunk megjelenítve vagy több nyelven? 

Már a domain kiválasztásánál fontos tudnunk, hogy mit szeretnénk, mert a geográfiai célzás szempontjából ez fontos és később nehezen orvosolható problémákhoz vezethet. Például, ha nem tervezel külföldön értékesíteni csak magyarországon, akkor érdemes egy .hu domain nevet regisztrálni. Később megvehetjed a .sk .at domain neveket ha terjeszkednél a szomszédos országokba. 

Viszont, ha már eleve egy több országot érintő terméket akarsz forgalomba hozni, akkor érdemes egy általános TLD-t vásárolni mint például a .com, .net vagy .eu. 

Érdemes továbbá a domain nevet úgy megválasztani, hogy az reflektáljon a márkanevedre, szolgáltatásodra, vagy esetleg tartalmazza a szolgáltatásod fő kulcsszavát. Ez nem feltétel, csak hasznos ha van rá lehetőség mert bár a Google szerint a domain névben található kulcsszavak nem számítanak, de tapasztalatból tudjuk, hogy igenis vannak esetek, amikor előnyt jelent. 

Érdemes továbbá rövid és könnyen megjegyezhető domain nevet vásárolni, mert ezt könnyebben jegyzik meg a felhasználók.  Magyar specifikus domain nevek általában nehezen értelmezhetőek a német piacon, így érdemes az angol hangzású neveket előnyben részesíteni, főleg nemzetközi célközönség esetében. 

Amennyiben segítségre van szükséged a domain név kiválasztásában keress minket bátran, szívesen segítünk az indulásban. 

 

Az alábbiakban néhány tárhely szolgáltató, akiknél érdemes domain nevet vásárolni: 

 

Magyar szolgáltatók:

  1. https://www.domdom.hu/ 
  2. https://www.mhosting.hu/
  3. https://tarhely.eu/uj-domain-regisztracio/ 

Ezen az oldalon pedig ellenőrizhetitek a domainek foglaltságát, tulajdonosi hátterét: https://www.domain.hu/ 

 

Külföldi regisztrátorok:

  1. https://www.namecheap.com/
  2. https://domains.google/ 

 

 


Gykori Kérdések

1A domain név jelentése
A domain név az a szöveg, amelyet a felhasználó a böngészőablakba ír be, hogy elérjen egy adott webhelyet. 
2Ki a domain tulajdonosa
A domain tulajdonosa az adott végződés nyilvántartója. A domain nevet használó személy, aki egy domain regisztrátoron keresztül azt megvásárolja lényegében csak bérli azt. A domain nevet meghatározott időre tudjuk megvásárolni és mindaddig a tulajdonunkban marad, amíg azt a regisztrátortól pénzdij ellenében béreljük.
3Domain név ellenőrzés
Vásárlás előtt tudod ellenőrizni a domain név foglaltságát, az esetleges tulajdoni hátteret és minden nyilvánosan kezelt a domainhez köthető információt az alábbi weboldalon: https://www.domain.hu/ . Amennyiben nem találsz információt a domainnel kapcsolatban, akkor azt a domain tulajdonosa szándékosan elrejtette. Erre a titkosításra minden domain vásárlónak lehetősége van a domain név megvásárlásakor.

Lépj velünk kapcsolatba

Kérdéseid vannak? Szeretnél többet megtudni a fentiekről vagy bármely szolgátatásunkkal kapcsolatban?