Az affiliate marketing egy teljesítményalapú hirdetési módszer, ahol a vállalkozások a konverziók után jutalékot fizetnek a partnereknek. Lényegében a partner azzal keres pénzt, hogy mások termékeit népszerűsíti és értékesíti, csakhogy nem tart készletet, nem kell teljesítenie a megrendeléseket, és nem kell az ügyfélszolgálattal foglalkoznia. Az eladásokat pedig a partneri linkeken keresztül követik nyomon, a jutalék kiszámítása érdekében. 

 

Hogyan működik az affiliate marketing?

Az affiliate marketing egy kereskedő, és a partnerek közötti együttműködés alapján működik.

 • Kereskedő = az a vállalkozás, amelyik a terméket vagy szolgáltatást értékesíti, és akinek a vásárló átadja a pénzt.
 • Affiliate = a partner népszerűsíti a vállalkozás tartalmát a saját közönségének, hogy vásárlókat szerezzen, és jutalékot kap a sikeres eladás után (vagy néha egy leadért).
 

Hogyan használják a vállalkozások az affiliate marketinget?

A vállalkozások az affiliate marketinget, a marketing mix egyik csatornájaként használják. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hasznot húzzanak (az értékesítés és a leadek tekintetében) valaki más (a partner) marketing stratégiájából és közönségéből.

Ezt a csatornát, a fizikai termékeket e-kereskedelmi áruházon keresztül értékesítő vállalkozásoktól kezdve, a pénzügyi szolgáltatásokon át, a virtuális termékekig számos cég használja. Kevés olyan vállalkozás van, amely ne tudná az értékesítést affiliate marketing segítségével növelni. Mindaddig működik, amíg a megfelelő partnerek vannak a termékek és szolgáltatások népszerűsítésére. 

Amikor egy kereskedő együttműködik egy partnerrel, nyomkövető linkeket (hogy a jutalékot ki lehessen számítani) és gyakran promóciós eszközöket, valamint néha egyedi ajánlatokat (hogy a közönséget be lehessen vonzani), például kedvezménykódokat biztosít.

A legtöbb esetben a kereskedők jutalék alapon fizetnek a partnereknek az egyes eladások előre meghatározott százalékos arányában. 

 

Hogyan fizetnek a partnerek?

A partnerek általános fizetési struktúrái a következők:

 • Pay Per Sale (fix díj): ez az, amikor egy fix díjas jutalékot fizetnek a partner részére minden egyes eladáskor, függetlenül a megrendelés értékétől.
 • Pay Per Sale (százalékos): a kifizetett jutalék értéke az eladási ár vagy a megrendelés értékének egy bizonyos százaléka.
 • Fizetés vezetésenként vagy megkeresésenként: minden egyes minősített lead vagy megkeresés alkalmával fix díj kerül kifizetésre.
 • Pay Per Click: egy fix díjat fizetnek ki minden alkalommal, amikor a partner a kereskedő oldalára kattint.

Az, hogy melyik fizetési struktúrát használják, nagyban függ az egyes kereskedőktől és a piaci réstől, amelyben tevékenykednek. Egyes esetekben a partnerek különböző fizetési struktúrák közül választhatnak, és ennek megfelelően ösztönzik őket.

 

Miért terjedt el az affiliate marketing?

 • Az affiliate marketinggel bárhonnan pénzt kereshetsz. Utazhatsz és dolgozhatsz a külföldön, vagy akár otthonodból is üzemeltetheted. Amíg van internetkapcsolatod és számítógéped, addig bárhonnan képes leszel affiliate üzletet lebonyolítani. 
 • Ez egy nagyszerű módja a passzív jövedelemszerzésnek. Valós lehetőségek vannak az értékesítés ösztönzésére és jutalékfizetésre akkor is, amikor nem dolgozol.
 • Mivel Te csak ajánlói szerepet töltesz be más vállalkozások számára, így nem kell ügyfélszolgálatot kezelned.
 • Nagyon kevés akadálya van a belépésnek és az indulásnak. Ráadásul az affiliate vállalkozás indítási költségei igen alacsonyak. Valójában a szükséges befektetés sokkal inkább az időre, mint a pénzre irányul.
 • Ha képes vagy egy weboldalt versenyképes kifejezésekre rangsorolni, az affiliate marketingből származó megtérülés kiegészítheti, vagy bizonyos esetekben teljesen felülmúlhatja az ügyfélmunkát.
 

Az affiliate marketing jogi szabályozása

Nem csak ajánlott, hanem kötelező is, hogy feltüntesd, ha tartalmaidban egy hivatkozást partnerként helyezel el. Ennek egyrészt etikai vonatkozása van, -hiszen az átláthatóság és az őszinteség kiemelten fontos az olvasók számára-, másrészt súlyos jogi következményei is lehetnek, ha elmulasztod megjelölni a partnerkapcsolatot egy affiliate együttműködésben.