Az A/B tesztelés, más néven szétválasztott tesztelés, egy olyan módszer, amelyet a digitális marketingben és a termékfejlesztésben alkalmaznak a különböző változatok teljesítményének összehasonlítására. Ez a technika segít a vállalatoknak meghatározni, hogy melyik verzió nyújt jobb eredményeket egy adott cél elérése érdekében. Az A/B tesztelés alkalmazása nemcsak a weboldalak optimalizálásában hasznos, hanem az e-mail kampányok, hirdetések és egyéb marketing eszközök javításában is.

 

Az A/B Tesztelés Fogalma

Az A/B tesztelés során két (vagy több) változatot hozunk létre ugyanazon elemről, például egy weboldalról, e-mail kampányról vagy hirdetésről. Az egyik változatot nevezzük A-nak (ez gyakran az eredeti verzió), a másikat pedig B-nek (ez az új vagy módosított verzió). Az egyes változatokat a célközönség különböző csoportjainak mutatják be, majd összehasonlítják a teljesítményüket.

 

Az A/B Tesztelés Menete

 1. Célok meghatározása: Az első lépés a teszt céljainak meghatározása. Mit szeretnénk elérni? Növelni a konverziók számát, csökkenteni a lemorzsolódást vagy javítani a felhasználói élményt?
 2. Hipotézis felállítása: A tesztelés megkezdése előtt egy világos hipotézist kell felállítani. Például, „Ha megváltoztatjuk a hívógomb színét, akkor több kattintást fogunk elérni.”
 3. Tesztelendő változatok létrehozása: Az eredeti (A) és a módosított (B) verzió létrehozása. Gyakori változtatások lehetnek a címsorok, képek, gombok, színek vagy a szövegek módosítása.
 4. Közönség szegmentálása: A célközönség véletlenszerű felosztása két (vagy több) csoportba, hogy biztosítsuk a teszt eredményeinek megbízhatóságát.
 5. Teszt futtatása: A változatok megjelenítése a kijelölt célcsoportoknak egy előre meghatározott időszak alatt.
 6. Adatok gyűjtése és elemzése: A teszt futása közben adatokat gyűjtünk, majd az időszak végén elemzést végzünk az eredmények összehasonlítására.
 7. Eredmények kiértékelése: Az elemzés során megvizsgáljuk, hogy melyik változat teljesített jobban a kitűzött célok szempontjából.
 8. Döntéshozatal: Az eredmények alapján meghozzuk a döntést arról, hogy melyik változatot érdemes alkalmazni a jövőben.

 

A/B Teszteléshez Használt Eszközök

Az A/B teszteléshez számos eszköz áll rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a tesztelési folyamatot és az adatok elemzését. Néhány népszerű eszköz:

 1. Hotjar: Ingyenes és fizetős verzióban is elérhető, könnyen integrálható a Google Analytics-szel, és egyszerűen használható A/B tesztelési eszköz. Talán az egyik legismertebb lés leginkább használt eszköz a piacon. 
 2. Optimizely: Egyike a legismertebb és legátfogóbb A/B tesztelési platformoknak, amely számos testreszabási lehetőséget és fejlett analitikai funkciókat kínál.
 3. VWO (Visual Website Optimizer): Egy felhasználóbarát eszköz, amely lehetővé teszi a vizuális módosításokat és könnyen kezelhető tesztelési folyamatokat biztosít.
 4. Unbounce: Kifejezetten a landoló oldalak optimalizálására összpontosító eszköz, amely beépített A/B tesztelési funkciókkal rendelkezik.

 

Elvárt Eredmények

Az A/B tesztelés célja, hogy objektív, adatokkal alátámasztott döntéseket hozzunk a marketing kampányok és weboldalak optimalizálása érdekében. Az elvárt eredmények közé tartozik:

 • Növelt konverziós arány: A felhasználók nagyobb arányban hajtanak végre kívánt cselekvéseket, például vásárlást, regisztrációt vagy hírlevél feliratkozást.
 • Jobb felhasználói élmény: A módosítások javíthatják a felhasználói élményt, ami hosszú távon növeli a látogatók elégedettségét és hűségét.
 • Csökkent lemorzsolódás: A hatékonyabb oldalelemek csökkenthetik a látogatók elhagyási arányát, különösen a kritikus pontokon, mint például a vásárlási folyamat során.

Következtetés

Az A/B tesztelés egy elengedhetetlen eszköz a modern marketing stratégiákban, amely segít a vállalatoknak optimalizálni kampányaikat és weboldalaikat az adatok alapján. A jól végrehajtott A/B tesztelés lehetőséget ad arra, hogy pontosan mérjük a változtatások hatását, és a legjobb verziókat alkalmazzuk a kívánt eredmények elérése érdekében.

 

Gyakori Kérdések

1Mi a különbség az A/B tesztelés és a többváltozós tesztelés között?
Az A/B tesztelés során két változatot hasonlítunk össze, míg a többváltozós tesztelés (multivariate testing) több elemet és kombinációt tesztel egyszerre egy oldalon. Az A/B tesztelés egyszerűbb és gyorsabb eredményeket ad, míg a többváltozós tesztelés bonyolultabb, de részletesebb betekintést nyújt az egyes elemek hatásairól.
2Mennyi ideig tart egy A/B tesztelés futtatása?
Az A/B tesztelés ideje változó és nagyban függ a weboldal látogatottságátől, illetve az összegyűjthető adatmennyiségtől egységnyi idő alatt, de általában legalább egy-két hétig kell futtatni nagyobb forgalmú weboldalak esetében, és legalább egy hónapig kisebb látogatottságú oldalk esetében,hogy elegendő adat gyűljön össze a megbízható eredményekhez. Az időtartam függ a forgalom nagyságától és a kitűzött céloktól is.

Lépj velünk kapcsolatba

Kérdéseid vannak? Szeretnél többet megtudni a fentiekről vagy bármely szolgátatásunkkal kapcsolatban?