Biztosan nem újdonság számodra, hogy a Google Chrome bővítmények segítik kiegészíteni kedvenc böngésződ funkcionalitásait és olyan kényelmi funkciókkal látja el azt, amerlyek segítik nem csak a mindennapi életet, de a munkavégzést is. Természetesen szinte mindegyik nagyobb szolgáltató elkészíti a saját szoftvrének, vagy applikációjának a Chrome bővítményét, ezzel is előnyt kovácsolva a szoftverhasználathoz, hisz ők is pontosan tudják, hogy a Google Chrome a legnépszerűbb böngéyző a piacon. 

Miután a keresőoptimalizálás egy meglehetősen sppeciális tevékenység ezért a hozzá kapcsoolódó Chrome bővítmények is ezeket a speciális igényeket hivatottak lefedni. Ilyen igények lehetnek a kulcsszavakhoz kapcsolódó kimutatások, az instant linkprofil elemzés vagy éppen a weboldal betöltési sebességét kimutató bővítmények. A következőkben sorra veszünk 5 olyan bővítményt amelyeket mi is naponta használunk keresőoptimalizáláshoz vagy tartalommarketinghez. 

 

Web Developer

Talán az egyik legrégebbi Google Chrome bővítmény, amelyet a SEO svájci bicskájaként is emlegetnek, lévén a weboldal minden egyes eleméttesztelheted a segítségével. Segít enegedélyezni, vagy tiltani bizonyos funkcionalitásokat, mint például a JavaScript kódot, bővítményeket, de megjelenítheted vele az oldal fényképeinek egyes elemeit, mint például az alt text, vagy a kép címeket, enegedélyezheted vagy tilthatod a pop-up ablakokat. A bővítménnyel engedélyezheted, vagy tilthatod az egyes CSS, vagy űrlap elemeket, megjelenítheted a linkek horgonyszövegeit, vagy éppen ujraméretezheted a képernyőt, hogy bizonyos méretnek megfeleljen.

A bővítménnyel gyorsan tudsz ellenőrizni olyan beállítási problémákat, melyek utalhatnak számos SEO vagy programozási hibára, melyeket egy gyors átvizsgálással meg lehet állapítani, ahelyett, hogy manuálisan végeznéd el mindezt, vagy lefuttatnál egy auditot az eszközeiddel. Én személy szerint majdnem minden esetben ezzel a ppluginnel ugrok neki az oldalnak és az esetek nagyrészében mindig találok egy jó kiindukóponmtot amire már lehet is fókuszálni az auditot. A bővítményt innen tudod letölteni: https://chrome.google.com/webstore/detail/web-developer/bfbameneiokkgbdmiekhjnmfkcnldhhm 

 

View Rendered Source

Egy másik technikai chrome bővítmény, amely nagy segítséget nyújt a JavaSript keretrendszerekben épített weboldalak elemzésénél. A JS keretrendszerek nem mai keletűek, de elterjedésüket tekintve viszonylag fiatal technológiának mondható. A React.js vagy Angular.js elterjedésével, lényegesen gyorsabban és hatékonyabban lehet webes applikációkat fejleszteni, ezért gyorsan néppszerűvé váltak ezek a rendszerek.

A JS keretrendszerekkel az egyik probléma, hogy a forráskód nem tartalmazza a HTML kódot, vagyis ha meg akarjuk nézni az oldal forráskódját, amit a JS motor rederelt, akkor bizony a View Rendered Source chrome bővítmény jól jön. A bővítmény három részre osztja a forráskódot. Az első ablakban a nyers forráskódot, a másodikban a renderelt forráskódot, a harmedikban pedig a kettő közti különbséget láthatjátok kiemelve. Ez segít gyorsan feltérképezni a kettő közötti különbséget és jól láthatjuk, ha a szerver oldali renderelés (SSR) nem működik megfelelően, vagy bármi hiányzik a forráskódból, aminek a renderelés során ott kellene lennie. 

 

Web Vitals Google Chrome bővítmény

 

Bővítménnyel nagyban felgyorsul a forráskódok összehasonlítása, így sokkal gyorsabban lehet alvégezni a Javascript keretrendszereken épült weboldalak elemzését és hibafeltárását. A bővítmény letöltéséhez kattints az alábbi linkre: https://chrome.google.com/webstore/detail/view-rendered-source/ejgngohbdedoabanmclafpkoogegdpob 

 

Web Vitals

Ahogy sokan bizonyára már tudjátok a Core Web Vitals fontos rangsorolási faktorrá vált az elmúlt év során. Ennek egyik kimenetele, hogy boldog-boldogtalan nekikezdett sebességet optimalizálni. Ez alapvetően predesztinálta, hogy meg fog szaporodni az elemzéshez használható szofverek, applikációk száma. Mint ahogy azt a Gooogle hamar le is reagált a Crux riportokkal a Google Chrome bővítmények piacán is napvilágott látott számos megoldás.

Az egyik ilyen bővítmény a Web Vitals, amit én azért szeretek használni, mert egy nagyon egyszereű, teljesen letisztult felhasználói felülettel rendelkező bővítmény, és nem telik többe mint 2 mpp hogy átlásd egy adott oldal sebességi mutatóit. Számomra az idő kritikus és a bővítményeket azért használom, mert gyorsan információt szeretnék szerezni egy kiinduló állapotról, ahonnan el tudom kezdeni az átfogó elemzést. A web Vitals Chrome bővítményt innen tudjátok letölteni: https://chrome.google.com/webstore/detail/web-vitals/ahfhijdlegdabablpippeagghigmibma?hl=en 

A Web Vitals, pontosan ezt adja, mint ahogy az alábbi képernyőképen ti is láthatjátok.

 

Web Vitals Google Chrome bővítmény

 

Redirect Path 

Egy másik Google Chrome bővítmény, amit az egyszerűsége miatt szeretek. Az átirányítások nagyon sok ember életét keserítik, meg mind SEO szakemberek, fejlesztők, de nem utolsó sorban felhasználók életét is. A web tele van kezeletlen átirányításokkal, és ezek nem csak bosszantóak, de legtöbbször hátréltatják is a weboldalt mind kulcsszópozíció, mind ppedig teljesítmény szempontjából. 

A redirect Path egy rém egyszerű bővítmény, mindössze egy kattintás és megmutatja, hogy az adott URL-hez köthető-e átirányítás és meg is jeleníti az átirányítási utakat a bennük szereplő összes URL-el. Ez nagyon hasznos, mikor az átirányításokat viszgáljuk és egy átirányítási lánc több eleméből kell kibogarásznunk a forrás URL-t. Az átirányítási út mellet a chrome bővítmény megmutat nekünk számos egyéb információt, mint például az URL IP címát, az URL-re vonatkozó cache poolicy-t és minden földi jót, amit a HTPP header tartalmaz, mely nagyon hasznossá teszi a bővítményt keresőoptimalizálók számára. A bővítményt ide kattinva tudjátok letölteni: https://chrome.google.com/webstore/detail/redirect-path/aomidfkchockcldhbkggjokdkkebmdll?hl=en 

 

Redirect path Google Chrome bővítmény képernyőképe

 

Check my links

A legtöbb Google Chrome bővítmények többségében azt szeretem, hogy azonnali cselekvésre ösztönöznek. Ezalatt azt értem, hogy egszerűségüknél fogva, szinte azonnal olyan információkhoz jutunk, amelyekkel másris munkához láthatunk. Nyilván nem az ezüst grált tartjuk a kezünkben, de segítenek elindítani a folyamatokat. Nincs ez másképp a Check My Links esetében sem, sőt, azt kell mondjam, hogy azon Chrome bővítmények egyikéről beszélek, amely nem csak azt mutatja meg hogy egy adott linknek milyen tuilajdonságai vannak, de máris szinte kiáltja, hogy mit kell tennünk vele. A bővítmény ellenőrzi az adott oldalon található linkeket és nem csak kilistázza azokat, hanem szín kódókkal kiemeli azokat, majd számszerűen kilistázza az érvényes és érvénytelen linkeket.

Ez azért érdekes nekünk, mert az érvénytelen linkek (broken links) fixálásával azonnal tudunk javítani oldalunk állapotán, illetve ha például link lehetőségeket keresünk, és egy oldalról, blogról szeretnénk linkeket kapni, máris elénk tárul a lehetőség, hogy az eredetileg az oldalról linkelt oldalt újra létrehozzuk és linkeket építhessünk az érvénytelen linkeket felhasználva. A bővítményt ide kattintva tudjátok letölteni: https://chrome.google.com/webstore/detail/check-my-links/ojkcdipcgfaekbeaelaapakgnjflfglf?hl=en 

Képernyőkép a Check My Links bővítmény működéséről:

 

Check My Links Google Chrome bővítmény

 

Google Trends

Mint ahogy a legtöbb kulcsszókereső szoftver a Google Trends is nagyban segíti a keresőoptimalizálást végzők munkáját. Bár nem kulcsszó volument mutat meg nekünk, nagyon hasznos, hogy lássuk az alapvető trendeket a kulcsszavakra, vagy topikokra vonatkozóan. A Googl Trends plugin lényegében abban segít minket, hogy anélkül tudjuk hazsnálni a Google Trends keresést, hogy elhagynánk az adott oldalt és megnyitnánk a Google Trends applikációját külön. Emellett be tudsz állítani értesítéseket bármilyen logika alapján, avgy egy kattintással át is tudzs menni az appplikációba és folytatni a kutatást, így nem töriik meg a flow. A Google Trends Chrome bővítmény letöltéséhez kattints az alábbi linkre: https://chrome.google.com/webstore/detail/trends-for-chrome/lidfmdaclgkdngienipchggeapcbdacn/related?hl=en 

 

 

Google Trend Chrome bővítmény

 

Ahogy látjátok az ingyenesen elérhető Google Chrome bővítmények is számos, hasznos információt rejtenek magukban és meglepően sok információval látnak el bennünket. Termlészetesen ne essünk abba a hibába, hogy túl nagy elvásárokat támasszunk a bővítmények irányába, mert nem az a céljuk. A Chrome bővítmények gyorsan engednek betekintést nyerni egy-egy funkcionalitásba, gyors válaszokkal szolgálnak egyértelmű kérdéseinkre, és  egy hozzáértő számára gyorsan tudják körvonalazni, ha egy nagyobb probléma felmerül. Emellett pedig leeegyszerűsítenek folyamatokat és felgyorsítját az információeszerzés folyamatát.

Próbáld ki a fent felsorolt Chrome bővítmények bármelyikét és ne habozz megosztani a véleményedet kommentben, legyen az jó vagy rossz tapasztalat. Természetesen a lista nem teljes, én magam is használok számos más Chrome bővítményt is, de ezek azok az ingyenesen elérhető legfontosabb bővítmények, amelyeket mindenféle előképzettség nélkül, már az első pillanattól használhattok.

Share This